Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid 8e tranche
Voor de periode van 1 januari 2022 t/m 31 maart 2022 kan alweer de 6e NOW-regeling (NOW 6.0) worden aangevraagd, dit is de 8e tranche.
Gerichte vrijstelling thuiswerkvergoeding in 2022
Vanaf 2022 kunt u een thuiswerkvergoeding van maximaal € 2 per dag betalen voor de extra kosten aan koffie, thee, toiletpapier en dergelijke.
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid 7e tranche
Voor de periode van 1 november 2021 tot en met 31 december 2021 zal alweer de 5e NOW-regeling (NOW 5) kunnen worden aangevraagd. We informeren u over deze 7e tranche van de NOW-regeling.
Benut de WKR optimaal: laatste kans in 2021
Vanwege de coronacrisis zijn er, met betrekking tot de werkkostenregeling (wkr), ruimere mogelijkheden om werknemers belastingvrij een vergoeding of verstrekking te geven. Maak hier in 2021 nog gebruik van, want vanaf 2022 wordt weer teruggekeerd naar het oude niveau.
Aanvraag NOW 6e tranche mogelijk t/m 30 september 2021
Vanaf 1 juli 2021 is alweer de 4e NOW-regeling (NOW 4.0) ingegaan. De NOW 4.0 is van toepassing op de periode van 1 juli 2021 tot 1 oktober 2021.
Loket NOW 6 is open, wat verandert er en wat blijft hetzelfde?
Werkgevers die een aanvraag willen doen voor de 6de periode van de NOW kunnen vanaf maandag 26 juli 2021 terecht bij UWV. Werkgevers kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden juli t/m september 2021.
Vakantiekrachten, minder loonheffing
Wanneer u gebruik maakt van vakantiekrachten, hoe zorgt u er dan voor dat er zo min mogelijk loonheffing hoeft te worden ingehouden?
Update coronamaatregelen 2021
Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de overheid allerlei steunmaatregelen getroffen voor burgers en bedrijven. Nu de 3e stap in het openingsplan is gezet, is het een mooi moment om u ‘bij te praten’ over de laatste stand van zaken.
Subsidie voor praktijkleren
Biedt u als werkgever een praktijkleerplaats aan? Dan is de subsidieregeling Praktijkleren mogelijk interessant voor u
TVL-regeling 1e kwartaal 2021
Ook over het 1e kwartaal van 2021 (Q1) onder voorwaarden kan een ondernemer een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) krijgen. Er zijn recentelijk wel een aantal verruimingen doorgevoerd.
Regels voor oproepkrachten
Er zijn verschillende soorten oproepcontracten met verschillende regels.
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid 4e en 5e tranche
Het kabinet ondersteunt de economie onder andere met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Vanaf 1 oktober 2020 is alweer de 3e NOW-regeling (NOW 3) ingegaan.
Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) moet investeringsdrift bedrijven stimuleren
Dit betreft een tijdelijke regeling waarin bedrijven voor investeringen een afdrachtvermindering op hun loonheffing kunnen toepassen.
Speerpunt 2021 Inspectie SZW: controle coronamaatregelen moet in RI&E en Plan van aanpak!
Sinds 1 december 2020 is de wet- en regelgeving inzake arbeidsomstandigheden aangevuld met de plicht voor werkgevers om te voorkomen dat werknemers in de werksituatie besmet kunnen raken met het coronavirus.
Aanvragen NOW 3 per direct weer mogelijk
Het UWV-loket om een aanvraag in te dienen voor de 3e periode van de NOW-regeling is weer opengesteld. Een aanvraag indienen kan tot en met 27 december 2020.
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid 2.0
Het kabinet heeft besloten om de ‘Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid’ (NOW) met 4 maanden te verlengen (hierna NOW 2.0). Daarbij gelden wel enkele nieuwe voorwaarden.
Aanpassing tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW 1.0)
De NOW 1.0 is aangepast waardoor meer bedrijven er voor in aanmerking komen.
Loonheffingen in coronatijd
Vanwege de coronacrisis zijn er ook een aantal maatregelen getroffen op het terrein van de loonheffingen. Die maatregelen hebben betrekking op de onbelaste vergoedingen en verstrekkingen die u aan uw werknemers kunt doen, maar ook op enkele administratieve verplichtingen. Hierna volgt een beknopt overzicht.
Wat is een goede timing voor de NOW-aanvraag?
U kunt eenmalig een NOW-aanvraag doen over een periode van 3 maanden. Het is daarom van belang om vooraf te bedenken welke maanden (referte omzetperiode) voor u het meest zinvol zijn.
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)
Het kabinet ziet de uitbraak van het COVID-19-coronavirus niet meer als een normaal ondernemersrisico en zal u als werkgever hierbij ondersteunen. U kunt op grond van de ‘Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid’ (NOW) een subsidie ontvangen met als doel het tegemoetkomen in de betaling van uw loonkosten.
Veelgestelde vragen over de arbeidsrechtelijke gevolgen van het Coronavirus op de werkvloer
Er zijn bij veel ondernemers vragen ontstaan over de arbeidsrechtelijke gevolgen op de werkvloer door het Coronavirus. Wij zetten de meest gestelde vragen voor u op een rij.
Nieuwe werknemer? Stel zijn identiteit correct vast!
Iedereen moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs, ook op de werkplek. Als werkgever bent u verplicht de identiteit van uw werknemers te controleren. Voor u als werkgever bestaat de identificatieplicht uit verificatieplicht, bewaarplicht en zorgplicht.
Nieuwe berekening transitievergoeding onder de Wet arbeidsmarkt in balans
Tot voor kort was het advies om bij tijdelijke arbeidscontracten de volgorde 7 maanden + 8 maanden + 8 maanden aan te houden, zodat de maximale arbeidsduur met de werknemer uitkomt op 23 maanden. Daarmee blijft de arbeidsduur precies onder de 24 maanden, waardoor u geen transitievergoeding verschuldigd bent bij een definitief afscheid na het derde contract.
Dit advies kan in de prullenbak. Vanaf 1 januari 2020 betaalt u namelijk onder de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) niet pas na 24 maanden een transitievergoeding, maar al vanaf dag één. Ook de berekeningswijze van de transitievergoeding wijzigt vanaf 1 januari 2020. Hoe dit precies zit, dat leest u hierna.
Opgepast met oproepkrachten onder de Wet arbeidsmarkt in balans
Maakt u gebruik van oproepkrachten? Dan zijn in 2020 met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) enkele belangrijke wijzigingen voor u van belang. Niet alleen verandert dan de definitie van een oproepovereenkomst, ook moet u de oproepkracht voortaan ruim op tijd oproepen. En u bent verplicht iedere 12 maanden met elkaar om de tafel te gaan zitten. Hierna leest u wat er wijzigt in uw samenwerking met de oproepkracht en hoe u daar dit jaar al op kunt anticiperen.
Hogere werkgeverslasten bij flexibele arbeidsovereenkomsten
Door meerdere maatregelen in de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) wil de regering u als werkgever stimuleren om meer vaste en minder flexibele arbeidsovereenkomsten met werknemers te sluiten. De meeste wijzigingen in de Wab vinden plaats in het arbeidsrecht, maar er zijn ook gevolgen voor de WW-premie. Een flexibele arbeidsovereenkomst kan vanaf 2020 een kostbare aangelegenheid worden.
Gewijzigde ketenregeling in de Wet arbeidsmarkt in balans
Wilt u geen medewerkers in vaste dienst hebben, pas dan op met het aantal tijdelijke contracten dat u aanbiedt. Ook kunt u slechts een beperkt aantal jaren een tijdelijk contract aanbieden. Dit aantal jaren wordt per 1 januari 2020 verruimd, zodat u een jaar langer de tijd krijgt om te ontdekken wat uw medewerker in zijn mars heeft. Maar houd er rekening mee dat dit niet helemaal zonder gevolg is; de transitievergoeding komt dan namelijk ook om de hoek kijken.
Regeling Piekarbeid
Sinds 1 januari 2015 geldt de regeling Piekarbeid. Werkgevers binnen de sectoren Open Teelten, Bloembollengroothandel en Glastuinbouw kunnen met deze regeling medewerkers inzetten voor piekarbeid.
Controleer uw voorlopige berekening tegemoetkomingen Wtl
Werknemers met een kwetsbare positie kunnen u veel financieel voordeel opleveren. Of u hier recht op heeft, hoort u jaarlijks uiterlijk 15 maart van UWV. Zorg dat u geen voordeel misloopt: controleer vóór 1 mei of deze instantie in haar voorlopige berekening de juiste werknemers en bedragen in het vizier heeft.
Meer loonbelastingtabellen in 2019 – inwoner of niet-inwoner?
Met ingang van 1 januari 2019 komen er meer loonbelastingtabellen. Dat komt door het verschil tussen inwoners en niet-inwoners van Nederland voor de heffingskortingen. En omdat enkele belastingverdragen zijn aangepast, zijn er vanaf 1 januari 2019 witte tabellen voor alle herleidingsregels.
Fiets van de zaak aantrekkelijker
Ondernemers en werknemers kunnen eenvoudiger een fiets, elektrische fiets of speed pedelec van de zaak gebruiken voor privédoeleinden. Er komt net als voor (het privégebruik van) auto’s van de zaak een forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets.
Checklist voor werken met uitzendbureaus en uitzendkrachten
Werkgevers die uitzendkrachten inhuren zijn medeverantwoordelijk voor een wettige werkwijze van het uitzendbureau. Om werkgevers hierbij een hulpmiddel aan te reiken, is een checklist ontwikkeld.
Vakantierechten werknemers: ontdek hoe het zit
De vakantieperiode is weer aangebroken. Welke vakantierechten hebben uw werknemers ook alweer? En hoe zit het met vakantiedagen die uw werknemers in 2016 hebben opgebouwd? In dit artikel leest u er meer over.
De proefplaatsing
Met toestemming van het UWV kan een vangnetter (of werkloze of arbeidsongeschikte) – met behoud van uitkering – bij een werkgever passende arbeid verrichten gedurende een proefperiode van 2 maanden met een mogelijke verlenging tot 6 maanden. De werkgever hoeft gedurende die periode geen loon te betalen. De proefplaatsing is dus kosteloos.
Subsidie om Nederlandse taalvaardigheid werknemers te verbeteren
Werkgevers kunnen sinds 1 januari tot 1 juli 2017 een aanvraag doen voor de subsidieregeling Tel mee met Taal. Taalvaardigheid is een belangrijke vaardigheid voor werknemers. Schiet dit tekort, dan heeft dit negatieve gevolgen voor het bedrijf.
Nieuw in 2017: het lage-inkomensvoordeel
Sinds 1 januari 2017 kunt u een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Dit heet lage-inkomensvoordeel (LIV). De Belastingdienst keert de vergoeding automatisch uit. U hoeft zelf geen aanvraag in te dienen. Door de loonkosten van deze werknemers laag te houden wordt u gestimuleerd hen in dienst te houden of te nemen.
Nettoloon afspraak kan nadelig uitpakken
U maakt afspraken met uw medewerkers over de hoogte van het loon. Vaak is het beter een brutoloon overeen te komen met uw medewerker.
Meer, minder of geen transitievergoeding
Met de komst van de Wet werk en zekerheid is de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechterformule vervangen door de transitievergoeding. Hoewel de hoofdregel duidelijk lijkt, roept de transitievergoeding toch veel vragen op.
Update arbeidszaken
Minister Asscher heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. Wat is belangrijk voor u als werkgever? Een kort overzicht van de wijzigingen hebben wij voor u op een rij gezet.
Voorkomen vast contract
De nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) moet uw werknemer sinds 1 juli 2015 sneller zicht geven op een vast contract. Hierop staat haaks uw belang bij het contract voor bepaalde tijd. Zo houdt u immers maximale flexibiliteit in uw bedrijf. Maar wat mag nog wel en wat niet? Zomaar een paar vragen waar u tegenaan loopt.
Ketenbepaling in WWZ naar 3 maanden voor seizoenswerk in de agrarische sector
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft zijn goedkeuring gegeven aan het akkoord dat LTO Nederland, FNV en CNV Vakmensen hebben gesloten over de toepassing van de ketenbepaling in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) voor bepaalde functies in de agrarische sector.
Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel doorwerken na AOW
De Eerste Kamer heeft op 29 september 2015 ingestemd met het wetsvoorstel Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Hierdoor wordt het vanaf 2016 voor AOW’ers makkelijker om door te werken op basis van een arbeidsovereenkomst, bij de eigen of bij een andere werkgever.
Rittenadministratie moet adressen bevatten
Een werknemer die een rittenregistratie bijhoudt om aan de bijtelling privégebruik auto te ontkomen, moet er wel voor zorgen dat deze aan de wettelijke eisen voldoet. En dat betekent onder meer dat de rittenregistratie de adressen van de bestemmingen moet bevatten, zo heeft Hof Den Haag bevestigd.
Uw kinderen bij u aan het vakantiewerk
Stel: u heeft een winkel en uw kind werkt in de vakantie mee in uw bedrijf. Hoe zit dat dan fiscaal? Bestaat er iets fiscaalvriendelijks voor uw zoon- of dochter?
Werknemersverzekeringen
Voor normale vakantiekrachten moet u bovenop het brutoloon nog een bijdrage betalen voor werknemersverzekeringen (WIA, WAO en WW: voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid). Deze bijdrage is al gauw zo’n 10 à 15% van het brutoloon. Dit is voor uw eigen kind soms niet nodig. Hoe zit dat precies?
Heeft u voldoende werk gemaakt van uw Risico-Inventarisatie & -Evaluatie?
Om bewust te kunnen ondernemen is het niet alleen belangrijk dat de werkgever weet welke financiële risico’s de organisatie loopt, maar ook welke risico’s er spelen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Het is mogelijk om die risico’s gestructureerd in beeld te brengen met behulp van de RI&E.